Verantwoord vuur stoken

Wat kunt u doen om bij de houtverbranding weinig fijnstof te laten ontstaan. Wilt u genieten van de warmte van het houtvuur en gelijktijdig milieuvriendelijk stoken? Let dan op deze 3 factoren:

 1. De kwaliteit van de kachel
  De kwaliteit van de kachel is het belangrijkst. Kies daarom altijd voor een kwalitatief hoogwaardige kachel met de modernste verbrandings- technieken. Let daarbij op het rendement; afsluitbaarheid, regelbaarheid en verbranding. U hebt meer warmte, bespaart geld op de energierekening en verbruikt minder fossiele brandstoffen. Wilt u zeker zijn van kwalitatief goede kachel? Raadpleeg dan uw DE-gecertificeerd specialist.
 1. De kwaliteit van de brandstof
  Voor het stoken van een kachel gebruik je uitsluitend droog, gekloofd brandhout met een restvochtigheid van 15%-20%. Het brandhout mag bovendien niet te groot zijn, zodat het snel kan ontbranden. Kachelvuur brandt het best met gemengd hout. Denk hierbij aan beukenhout gemengd met eiken-, berken- of essenhout. Naaldhout ontbrandt zeer snel en is daarom zeer geschikt om vuur te ontsteken.

Gebruik GEEN kunststoffen, behandeld hout, spaanplaten, krantenpapier of overig huisvuil!

 1. De wijze van stoken van de kachel
  U kunt de emissie van fijnstof sterk beïnvloeden door te letten op de volgende regels:
 • Gebruik uitsluitend droog hout; Droog het hout op een plek waar de wind goed langs de blokken waait en er geen vocht bijkomt;
 • Ontsteek het vuur van boven naar onder, om de aanmaakfase te verkorten;
 • Gebruik voor het aanmaken kleine stukken hout en een (ecologisch) aanmaakblokje zoals een in was gedrenkt houtwol;
 • Voeg regelmatig hout toe: kleinere hoeveelheden hout zijn bij het continu stoken energetisch en ecologisch voordeliger;
 • Breng niet te veel hout aan in de kachel. Let op de aanbevelingen in de gebruiksaanwijzing en zorg dat de luchttoevoer optimaal is ingesteld.

Brandt uw vuur fijnstofarm?

 1. De as is fijn en wit
  Bij een schone verbranding ontstaat een fijne witte as. Donkere verkleuring duid op houtskoolresten; de verbrandingsfase was dus niet volledig.
 1. Er is niks te zien of te ruiken
  Kijk naar de rookgassen die uit uw schoorsteen komen. Is de rook vrijwel onzichtbaar en ruikt u niks?  Dan duidt alles op een goede verbranding.

Zo stookt u correct vuur:

 1. stapel circa 4 – 6 kleinere stukken brandhout kruislings op elkaar; leg bovenop een klein aanmaakhout, het liefst zacht naaldhout, met 1 – 2 aanmaakhulpmiddelen (bijv. in was gedrenkt houtwol); Steek het vuur aan;
 2. Afhankelijk van het type kachel, zet de luchtregelaar volledig open; Laat de deur van de verbrandingsruimte enkele minuten op een kier staan; Indien voldoende trek ontstaan is, sluit de deur;
 3. Smoort de luchttoevoer gedeeltelijk als het vuur volledig ontbrandt is? (raadpleeg hiervoor uw gebruiksaanwijzing).

© Copyright 2018 | Openhaardencentrum Deurne

Florijn 5 | Deurne | the Netherlands