Kopen bij een erkend installateur of via het internet?

sfeerverwarmingsgilde_groot

Internet heeft de wereld ontsloten en het leven op veel manieren gemakkelijker gemaakt. Ook voor het aankopen van bijvoorbeeld boeken, een cd of haardroger is het internet een ideaal medium.

Maar een haard of kachel is wel iets anders dan een compleet product als een boek of een cd-tje. Met een haard of kachel speelt u immers letterlijk met vuur. En als zo’n toestel niet deskundig is geïnstalleerd, loopt u grote kans op brand- of rookschade. Om van erger maar niet te spreken. Ook moet een gashaard elk jaar een onderhoudsbeurt hebben.
Internetbedrijven beschikken veelal niet over de mogelijkheden, vakbekwaamheid, de erkenning of de materialen om een haard of kachel verantwoord en volgens de regels te installeren en periodiek te onderhouden.

Ook voor wat betreft de garantie komt u bij een internetbedrijf veelal van een koude kermis thuis. Schermen met fabrieksgarantie is ronduit volksverlakkerij. De wet stelt duidelijk dat u voor garantie bij degene moet zijn die u het product heeft verkocht. De fabrikant heeft geen enkele overeenkomst met u en zal bij problemen dan ook altijd naar de verkoper verwijzen. En in dat geval kunt u maar beter met een erkende installateur te maken hebben, die is aangesloten bij een branchevereniging en duidelijk heeft vastgelegd wat de rechten van zijn klanten zijn.

Sommige producten lenen zich uitstekend om via het internet te bestellen. Maar een haard of kachel moet u toch echt bij een erkend installateur kopen.

Bron: Stichting Nederlandse Haarden en Kachelbranche

© Copyright 2018 | Openhaardencentrum Deurne

Florijn 5 | Deurne | the Netherlands